Γυαλιά ηλίου : επιλογή και φροντίδα

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών μας, όσο και το αντηλιακό για το δέρμα μας. Και όταν μιλάμε για γυαλιά ηλίου, εννοούμε τα ποιοτικά γυαλιά ηλίου, εκείνα που ανακόπτουν το 100% της U.V., που φέρουν οπτικά κατεργασμένους φακούς (ομοιογενές υλικό κ.λπ.) και που διαθέτουν το κατάλληλο χρώμα φακών, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζονται.

Ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου πόλης, κατάλληλο για οδήγηση και για προστασία των ματιών κάτω από συνθήκες μέσης έντασης του φωτός, δεν μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες μας όταν εκτειθέμεθα παρατεταμένα σε συνθήκες αυξημένης έντασης του φωτός, όπως, για παράδειγμα, στο βουνό, στη θάλασσα κ.λπ.

Γυαλιά ηλίου και παιδί

Γυαλιά ηλίου χρειάζονται και τα παιδιά καθώς τα μάτια των παιδιών, που είναι πιο ευαίσθητα από των ενηλίκων στην υπεριώδη ακτινοβολία, πρέπει να προστατεύονται με εξαιρετικής ποιότητας γυαλιά ηλίου, όταν εκτίθενται στον ήλιο. Απαγορεύεται να κυκλοφορεί ένα παιδί στη θάλασσα χωρίς γυαλιά ηλίου, δεδομένου ότι η επίδραση της βλαπτικής ηλιακής ακτινοβολίας είναι αθροιστική.

Είναι λυπηρό, ακόμη και σήμερα, ύστερα από τόση ενημέρωση που γίνεται, να βλέπουμε κατακαλόκαιρο στη θάλασσα παιδάκια της προσχολικής και σχολικής ηλικίας χωρίς γυαλιά ηλίου και καπέλο, όταν γνωρίζουμε ότι δεν χωρούν επιπολαιότητες με τον ήλιο.

Ακριβότερα γυαλιά ηλίου σημαίνει και καλύτερη προστασία;

Αν μιλάμε για τους φακούς των γυαλιών ηλίου, τότε, ναι, η τιμή των φακών εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα των φακών. Σήμερα, στην αγορά των οπτικών διατίθενται γυαλιά ηλίου με φακούς προστασίας τόσο από την υπεριώδη όσο και από την υπέρυθρη ακτινοβολία, φακούς με αντιανακλαστικές επιστρώσεις για ανακοπή των αντανακλάσεων του φωτός, άρα υψηλότατης διαύγειας, φακούς με επιστρώσεις καθρέφτη για απόλυτη ανακοπή των βλαπτικών ακτινοβολιών, φακούς άθραυστους για αποφυγή τραυματισμού, σε περίπτωση θραύσης κατά τη χρήση, ακόμη και γυαλιά με φακούς αλεξίσφαιρους.

Γυαλιά ηλίου με υλικό της NASA

Για τους αλεξίσφαιρους φακούς έχει χρησιμοποιηθεί το υλικό ΝΧΤ της NASA. Καταλαβαίνετε ότι αν ένας φακός ηλίου έχει όλες αυτές τις ιδιότητες, παύει να είναι ένας απλός φακός ηλίου και, φυσικά, η τιμή του παύει να είναι χαμηλή.

Γυαλιά ηλίου από τα οπτικά καταστήματα

Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε αποτελεσματική προστασία των ματιών μας, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε μόνο στους ειδικούς, άρα στα οπτικά καταστήματα. Είναι αστείο το επιχείρημα ότι τα οπτικά πωλούν ακριβά γυαλιά. Ποιοτικά γυαλιά μπορείτε να βρείτε στα οπτικά ακόμη και στην τιμή των 50 ευρώ.

Μερικές φορές είναι δύσκολο να γίνει έλεγχος της ποιότητας των φακών ενός ζεύγους γυαλιών ηλίου ακόμη και από έναν ειδικό. Πολύ συχνά ο κόσμος πιστεύει ότι «φακός ηλίου» ονομάζεται, απλώς και μόνον, ένας σκουρόχρωμος φακός. Και εκεί ακριβώς είναι η παγίδα: αν ένας φακός είναι σκουρόχρωμος, αλλά το υλικό του δεν απορροφά την UV, τότε είναι καταστρεπτικός για την υγεία των ματιών μας. Το υλικό του φακού είναι εκείνο που τον καθιστά απορροφητικό.

Το μέγεθος των γυαλιών ηλίου

Επίσης, σχετικά με το μέγεθος των γυαλιών ηλίου, οι δερματολόγοι τονίζουν ότι η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και φυσικά, όταν ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι μεγάλο, είναι αυτονόητο ότι προστατεύει αποτελεσματικότερα τόσο τα μάτια όσο και τη γύρω περιοχή.

Πώς φροντίζουμε τα γυαλιά ηλίου

Ένα καλοδιατηρημένο ζευγάρι φακών έχει απεριόριστο χρόνο ζωής. Η φθορά των φακών προέρχεται κυρίως από τις γραμμώσεις (γδαρσίματα), με αποτέλεσμα την απώλεια της διαφάνειας του φακού, η οποία και δημιουργεί, με τη σειρά της, προβλήματα στην όραση. Συνήθως, το πρόβλημα αυτό το συναντάμε στα παιδικά γυαλιά ηλίου και οι γονείς θα πρέπει να τα ελέγχουν, ώστε σε περίπτωση που είναι φθαρμένοι, να αντικαθίστανται άμεσα.

Για διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τα γυαλιά ηλίου αρκούν τα παρακάτω:

  • Κρύο νερό και σαπούνι είναι η καλύτερη φροντίδα για τον καθαρισμό κάθε είδους γυαλιών. Δεδομένου, όμως, ότι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, υπάρχουν ειδικά καθαριστικά υγρά, καθώς και microfiber πανάκια, τα οποία αποσπούν αποτελεσματικά ακόμη και λιπαρά στοιχεία.
  • Απαγορεύεται η έκθεσή των γυαλιών ηλίου σε υψηλές θερμοκρασίες. Η μεγαλύτερη φθορά που υφίστανται, τόσο οι σκελετοί όσο και οι φακοί, οφείλεται στην έκθεσή τους στον ήλιο, στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, στο καλοριφέρ κ.λπ.
  • Να μη χρησιμοποιείται ασετόν, οινόπνευμα και διάφορα άλλα ισχυρά υλικά καθαρισμού, γιατί καταστρέφουν εξαιρετικά γρήγορα τόσο τους φακούς όσο και το σκελετό των γυαλιών ηλίου.
  • Να φυλάσσονται πάντοτε τα γυαλιά ηλίου μέσα σε σκληρή θήκη και να μην τοποθετούνται επάνω σε ανώμαλες επιφάνειες, αναποδογυρισμένα. Η φθορά των φακών που προκύπτει, είναι άμεση.

Πηγή : www.healthview.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *